Description
Ağın Leblebisi
Elazığ’ın Ağın ilçesinde her aşaması zahmetli ve özenli olan leblebinin yapımında Ağın yöresine özgü nohut, bölgeye özgü olan %87’si karbonattan oluşan kum ve meşe külü kullanılıyor.
Elazığ’ın Ağın ilçesinde el emeği ile evlerde yapılan ve ilçenin adıyla anılan Ağın leblebisinin tadı damak hafızanızda kalacak.
Yüzyıllardır Elazığ ve Ağın halkının en özel ve vazgeçilmez ikramı Ağın leblebisidir.
Ağın leblebinin yapımı sabahın erken saatlerinde başlıyor.
Elazığ ilinin Ağın yöresine özgü olan ve coğrafi işaret tescilli olan tüylü nohutların 9 numara elekten geçirilip sonra içerisindeki yabancı nohut, toprak ve taşları ayıklanıyor. Bir aşamada meşe külünün su ile karıştırılıyor.
Meşe külü ile karıştırılan su sonra dinlenmeye durulmaya bırakılıyor. Bir süre sonra Üzerine çıkan berrak su Nohut’a göre ölçü üzerine kaynatmaya alınır.
Bu sırada bölgeye özgü olan %87’si karbonattan oluşan kumun altında yanan ateşin sıcaklığı 200 derece çıkar ve kum ateşte kavrulmaya başlar. Daha sonra ayıklanan nohut, tuz ile küllü suyun içerisinde haşlamaya bırakılır. Yarım haşlanmış nohutlar kızarmış kumun içerisine dökülüyor ve iyice kızarana kadar bekletilir. Kızaran nohutla tekrardan elekten geçirilip ikinci kabuklarından ayrılıp Ağın leblebisine dönüşür.
AĞIN LEBLEBİSİNİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Elazığ İli Ağın İlçe Merkezi ve köylerinde ekolojik olarak yetiştirilmesi
Ağın ilçesi toprak yapısı itibari ile kireçli bir yapı özelliğine sahiptir ve bölge iklimine uyum sağlamış olan ve tüylü özellik arz eden nohutun kabuğu kalındır ama kabuk salma özelliği iyi olan nohut türüdür. Ve ekolojik olarak hiçbir kimyasal ilaçlama ve gübrelemeye tabi tutulmadan doğal ortamlarda yetiştiriliyor.
Ağın leblebisinin 100 adetinin asgari ağırlığı 40 – 50 gramdır
Elazığ Ağın Doğu Anadolu karasal ikliminin hüküm sürdüğü bir bölge olmasına rağmen, Ağın ve köyleri Keban, Atatürk ve Karakaya barajları nedeni ile Akdeniz ve karasal iklim arasında geçiş özelliğine sahip ılıman bir iklim özelliğindedir.
Ağın leblebisi kumda bir seferde kavrulur. Diğer bölgelerde nohutun leblebi olması için kumda kavrulması işlemi yoktur. Kumsuz olarak yaparlar ve diğer leblebinin ilk kavrulmadan sonra 10-15 gün dinlendirilerek 3-4 defa kavururlar.
AĞIN LEBLEBİSİ FAYDALARI
Ağın Leblebisi protein kaynağıdır. Ve tok tutma özelliği vardır zayıflamaya yardımcı olur. Diyetlerde ara öğün olarak kullanılır
Ayrıca Ağın Leblebisi hazımsızlığı giderir ve bağırsakları düzenlemesi bilinen özelliklerindendir.
Sindirim sistemini düzenler, akut sindirim sorunlarını ortadan kaldırmaktadır.
K vitamini, kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfat gibi önemli vitamin ve mineralleri almanızı sağlar.
Reflü, gastrit gibi mide problemlerinden ileri gelen şikayetleri hafifletir.
Kemik yapısına katılmakta, gelişimi ve iskelet gücünü korumaya yardımcı olmaktadır.
B6, C vitaminleri, lif ve potasyum gibi kalp damar sağlığı açısından bir hayli önemli olan bileşenlerce zengindir.
AĞIN LEBLEBİSİ ENERJİ VE BESİN ÖĞELERİ
100 GR AĞIN LEBLEBİSİNDE
ENERJİ 363,29 kcal
YAĞ 4,41 g
-Doymuş Yağ 0,36 g
KARBONHİDRAT 66,679 g
-Şeker 5,2 g
LİF 21,16 g
PROTEİN 24,8 g
TUZ 0,12 g