DUT PESTİLİ KAYISI ÇEKİRDEKLİ

DUT PESTİLİ KAYISI ÇEKİRDEKLİ

250.00

DUT PESTİLİ KAYISI ÇEKİRDEKLİ

Açıklama

DUT PESTİLİ KAYISI ÇEKİRDEKLİ

Toplanan dutlar  büyük kazana konularak kaynatılarak şerbet elde edilir ve süzülür. Bir leğende un ve nişastaya şerbet dökülerek bulamaç haline getirilir. Kıvamını buluncaya kadar çırpılır. Başka bir kazanda kalan şerbetin içine bulamaç dökülerek bol bol karıştırılır. Pişen bulamaç kovalarla taşınarak, daha önce evin düz damlarına serilen çarşafların üzerine dökülür. Maharetli bayanlar, tahta malalarla düzgün ve ince bir şekilde yayarlar. Üzerine kırılmış kayısı çekirdeği, fındık veya susam atılır.

Ertesi gün pestilin serili olduğu çarşaf, diğer temiz bir çarşafın üzerine ters çevrilir, su ile ıslatılır. sonra da yumuşayan pestil çarşaftan çıkartılır, ip üzerine serilir. Bir iki saat bekledikten sonra makasla kare biçiminde kesilir. Üzerine nişasta serpilir ve katlanır. Tenekelere yerleştirilir.

 

Pestil; K, Ca, S, P,Mg, Cu, Zn, Mn gibi mineraller açısından zengindir. Biyolojik değeri yüksek proteine de içerir. Ayrıca (A,D,E,K) vitaminler ile B grubu vitaminlere de sahiptir. Dolayısıyla vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, hormon, enzim üretiminde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkiye sahiptir.

Son 30 yıl içinde kanser, kalp hastalıkları ve kısırlık vakalarında önemli artışlar olmuştur. Bunun önemli nedenlerinden biri selenyum mineralinin yeterince tüketilmemesinden kaynaklanmaktadır. Selenyum eksikliği vücudun genel savunma mekanizmasının zayıflamasında önemli faktörlerden biri olarak görülmektedir. Günlük ihtiyaç 70-100 mcg arasındadır.

ABD’de 1312 hasta üzerinde yapılan araştırmalarda, 200 mcg selenyum alımıyla prostat kanseri yüzde 63, akciğer kanseri yüzde 47, kolorektal kanserde yüzde 58 azalma olduğu tespit edilmiştir. Genel olarak tüm kanser türlerinde ortalama yüzde 37 azalma bulunmuştur.

Pestil, selenyum minerali içeren ender gıdalardan biridir. Yapımında bal, süt, ceviz veya fındık, dut ve un kullanılan pestil selenyum açısından zengindir. Bu itibarla kanser, kalp-damar hastalıkları, kansızlık ve iktidarsızlık problemi çeken insanların hemen her gün tüketmeleri tavsiye edilmektedir